Guide: Så hittar du en bostad i Uppsala

So sorry, international students! This is a guide in Swedish about different ways to find somewhere to live in Uppsala and I have no plans at the moment to translate all of this to English. If a lot of people would request that, then I think I’ll take the time to translate things… but no one even reads this blogs, so it’s unlikely that someone would ask me that, haha!


Uppsala är tillsammans med Lund, Stockholm, Umeå och andra universitetsstäder en av många som har brist på studentbostäder. Att få tag i något eget som även känns stabilt kan vara svårt. Många får endast tag i korttidskontrakt och får byta bostad flera gånger per termin, andra delar ett korridorrum på nitton kvadratmeter med en vän. Andra, som jag gjorde under min första termin hos Uppsala Universitet, får pendla mellan olika städer och hoppas på att tågen går i tid. Att som ny student hitta någonstans att bo kan vara svårt, särskilt när man inte har någon att få råd från. Därför tänkte jag skriva ihop den här guiden om olika sätt att leta efter ett tak över huvudet i Uppsala (de olika sätt som jag känner till). Om det nu inte är så att den nyblivne studenten(s familj) har råd med en central etta för 2,5 miljoner.

 • Nationer – Alla nationer äger egna studentbostäder (har jag för mig – det är i alla fall majoriteten). De flesta av bostäderna är korridorrum, men de äger även dubbletter, tripletter och studentlägenheter. Om du har stor chans att få en bostad varierar – de flesta nationer räknar antal terminer du har studerat och omvandlar det till ett köpoängssystem, men har du jobbat extra eller hjälpt till på nationen kan man få extra poäng till sin kö och på så sätt komma före andra. Familjer brukar dock få företräde till lägenheter. För att köa till nationernas bostäder måste man naturligtvis vara medlem hos en nation. Man behöver inte vara medlem i en nation som motsvarar sin hemort. Många nya studenter väljer att vara medlem i flera nationer för att öka sin chans att få en bostad och sedan säger upp medlemskapen när de har fått en bostad hos en nation.
 • StudentstadenOBS! Studentstaden går ihop med Uppsalahem efter 31 maj – se därför till att betala årsavgiften i tid för att behålla tidigare ködagar! Studentstaden är en hemsida där det är gratis att bli medlem. Ködagarna börjar räknas från den dagen du blir medlem. Hos Studentstaden kan man få tag i både korridorrum och studentlägenheter. Man letar själv aktivt genom att logga in och ser vilka objekt som är lediga, anmäler sitt intresse och hoppas att man är någon av de med flest ködagar. Om man är det kontaktar Studentstaden dig via e-mail med instruktioner. Jag har lagt märke till att det är högt söktryck vid terminernas första veckor och avtar något sedan. Det kan vara svårt att få tag i ett rum som ny medlem. I upp till ett år hade jag ingen chans att få tag i ett korridorrum, men jag blev erbjuden en för några veckor sedan som jag var tvungen att tacka nej till. Då var det runt 50 personer i kön. Nu när jag skriver detta så ligger det uppe flera “korttidskontraktbostäder”, d.v.s. bostäder (korridorer) som man får bo i under en begränsad tid. Orsaken till detta är att Studentstaden (som äger bostäderna) planerar att renovera hela området. När? Det är oklart.
  • Kuriosa 1: Jag bor i studentstaden och det är ett fint och relativt tyst område med inte alltför höga hus och gräsplättar att sola på på våren. Nära till flera campus.
  • Kuriosa 2: De allra äldsta husen byggdes 1950! Och renoverades kring sekelskiftet.
  • Kuriosa 3: Uppsalas egna Veronica Maggio sjunger om “Rackarberget”, som ligger i Studentstaden, i låten “17 år”.
  • Klicka här för att komma till Studentstadens hemsida.
 • Heimstaden – Ännu en stad undrar du? Jajamän. Heimstaden äger bland annat korridorrummen i det ökända Flogsta (och andra bostäder i andra städer). Enligt lite olika uppgifter jag har hört från folk så har man “inte varit en riktig Uppsalastudent om man inte bott i Flogsta” och “man lär sig att uppskatta livet när man bor i Flogsta”. En tidigare klasskompis hävdade  att hon blev utskälld av sin brors vän för att hon hade “hoppat över” Flogsta och startade sin studietid i Studentstaden. Där ser man! Heimstaden fungerar lite annorlunda jämfört med ovanstående exempel: här har man inget kösystem. Och inte “först till kvarn” heller. Om man får ett rum i Flogsta beror det endast på slumpen och om man har tur. Objekten ligger heller inte uppe konstant som de gör hos Studentstaden, utan om det finns rum lediga publiceras det på deras hemsida periodvis. När dessa perioder är vet ingen utan man får skriva upp sin e-mejladress när man blir medlem på deras hemsida (medlemskapet är gratis) och sedan klicka i en ruta om att man vill veta när det finns lediga objekt. Finns det något ledigt meddelas detta till dig via mejl – så ha koll på din inkorg under hela dagarna. Något som kan vara värt att veta är att rummen saknar balkong men har eget badrum. Uppsalas kanske billigaste Ica ligger också i närheten!
  • Kuriosa: Flogsta är känt för “Flogstavrålet” som kan höras klockan tio… varje kväll. Då är det allmänt accepteras att studenter kan skrika ut sin ångest. Flogstavrålet har troligtvis spridit sig vidare till bland annat Lappkärrsberget i Stockholm.
  • Klicka här för att komma till Heimstadens hemsida.
  • En guide till hur man går till väga för att få en bostad i Flogsta kommer upp senare på bloggen.
 • Studentboet – Studentboet är som en digital anslagstavla för personer som hyr ut ett rum i Uppsala för studenter. Rummens storlek, pris varierar och även hur länge man kan få stanna. Mitt förslag är att be föräldrarna att kolla på vad som verkar vara okej om du känner dig helt förvirrad och ny. Jag har ärligt talat inte så stor koll på hur det här fungerar – jag tror att intresset föll när en annons nämnde att det tidigare hade funnits vägglöss i korridorrummet (bra att man är ärlig dock) och ville ha en ohyggligt hög hyra.
 • Uppsala Akademiförvaltning – ännu en bostadskö. Jag är något ledsen att jag inte hittade denna sida tidigare då jag skulle kunna ha samlat på mig ködagar över ett år vid det här laget. Nåja. Akademiförvaltningen äger några studentlägenheter på olika platser i Uppsala och för att lyckas få en behöver man som sagt tillräckligt med ködagar. Förutom studentbostäder äger de ett antal andra fastigheter också. Medlemsregistrering är gratis. Jag tror att deras hemsida kan vara något av en doldis då antal personer som har sökt till bostäderna verkar vara mindre än till, exempelvis, Studentstadens objekt. Så jag antar att det inte är lika många som känner till Uppsala Akademiförvaltning.
 • Upsala Nya Tidning – jag läste på ett internetforum att någon provade med att sätta in en annons (eller insändare?) i Upsala Nya Tidning om att de sökte en bostad och fick  massvis med svar! Om det är sant eller inte vet jag inte men det kan ju vara värt att prova? Då slipper ju du att leta bostad och kan välja bland de förslag som folk skickar in till dig…
 • Uppsalahem – Uppsalahem är Uppsalas bostadsförmedling. De tar en avgift för att vara medlem och söka efter en bostad. Planerar du på att plugga i Uppsala kan du ställa dig i kö när du fyller 16 år – det kan vara värt om du verkligen vet att du vill plugga i Uppsala.
 • Kontakter – glöm inte att dra nytta av bekanta eller bekantas bekanta. Fråga din morbror, tränare, lärare, vän, vem som helst om de känner någon i Uppsala som du kan flytta in hos. Eller om någon bor i närheten av Uppsala om du kan tänka dig att åka tåg eller buss för att komma fram. Skriv på Facebook, Twitter eller andra sociala medier (om du har det) att du letar efter någonstans att bo. Till slut kanske du får tag i något. Jag bor som jag gör nu tack vare att min kusin hörde av sig till mig och sade att hennes svägerska letade efter en inneboende – jag var inte sen med att höra av mig och det gick ganska snabbt att få flytta in.

Så där! Jag hoppas att du fick någon nytta av all denna text och jag hoppas att någon stackare där ute fick hjälp. 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Guide: Så hittar du en bostad i Uppsala

 1. Kan lägga till något som gäller för alla studentstäder – sociala medier. Det finns grupper på facebook av studenter för studenter gällande sånt här. Det är oftast där man hittar de mer pålitligare erbjudandena. Annars tycker jag du har väldigt bra tips. Ganska likt det vi har här nere i söder.

  Jag läste någon gång att Uppsala har det värst i hela Sverige så jag kan förstå att såna här guider är viktiga! Riktigt bra tips!

  Liked by 1 person

  • Studentboet skapades av Uppsalas studentkår tillsammans med universitetet (och Uppsala stad tror jag?) för att ha en trygg och trovärdig plats att hitta rum att hyra. Kanske för att många blev lurade på Facebook? Vet inte om det ha varit så, men jag har hört om stackare som har skrivit under papper och betalat men sen fått en nyckel som inte passar i låset… Och det låter ju bara hemskt!!
   Tyckte att en guide kunde vara bra för att ha allt på samma ställe, jag var ganska förvirrad själv som ny student i Uppsala, hehe. Kul att du läste igenom tipsen ändå!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s